MS ve Sağlıklı beslenme




 Türkiye MS Derneği


MS'li herkese yardımcı olduğu kanıtlanmış belirli bir diyet veya diyet takviyesi yoktur. Bununla birlikte, MS'li birçok insan, küçük değişikliklerden radikal revizyonlara kadar sağlıklı bir diyete geçişte yarar sağlamıştır. Şu anda, MS'li insanların yarısından fazlası diyet uyguluyor ya da diyet takviyesi alıyor.

Sağlıklı bir diyetin sürdürülmesi herkes için faydalıdır. MS'niz varsa, sağlıklı bir diyetin bazı belirtilerinize yardımcı olabileceğini veya MS'in yaşamınız üzerindeki etkisini azaltabileceğini öğrenebilirsiniz. Savunucularının MS'lerini tedavi ettiklerini iddia ettikleri veya semptomlarına veya nüksetme oranlarına anlamlı bir iyileşme kaydettikleri birkaç diyet planı vardır. Bu sayfada, MS ve MS semptomları ile ilgili her türlü diyetin kanıtlarını ve genel olarak diyetinizi iyileştirmeye yardımcı olacak bazı fikirler vereceğiz.

Diyetinizi MS yönetmek için değiştirmenin en iyi yolu, bunu denemek ve görmek. Pahalı bileşenler veya takviyeler nadiren gereklidir ve bulmanız ve hazırlamanız kolaysa, diyete daha iyi yapışırsınız. Size ve bütçenize uygun bir diyet stratejisi bulmak zaman alabilir, ancak bir günlük oluşturabilir ve diyetinizdeki değişikliklerin sizi nasıl hissettirdiğini ve kendi MS'nizde herhangi bir etki yaratıp yaratmadığını gözlemleyebilirsiniz.

Özellikle tüm besin gruplarını kesmek veya diyetinizi radikal olarak değiştirmek istiyorsanız, diyet değişiklikleri ile güvende kalın. Planlarınızı bir diyetisyen, doktor veya MS Hemşire ile tartışın ve gerekli besin maddelerini bırakmamaya dikkat edin.

Sağlıklı beslenme ürünlerine ulaşmak zor olabiliyor. Bunlarıniçinde Ketojenik diyet ürünleri başta olmak üzere Şekersiz ve Glutensiz ürünleri ilen en bilinen ürün satış noktası www.gurmecenter.com

Sağlıklı beslenme nedir?
Sağlıklı beslenme konusunda NHS tavsiyesi (link harici) başlamak için iyi bir yerdir. Bu tavsiye, kalp hastalığı, inme ve bazı kanserler geliştirme riskinizi azaltmaya dayanmaktadır. Mümkün olduğunca aktif ve sağlıklı olmak için gereken tüm besinleri sağlamak için dengeli bir diyete ihtiyacınız vardır.

Bu yiyecek çarkında gösterilen genel oranlarda tüm yiyecek gruplarından yemek yemeniz tavsiye edilir. Bu dengenin her öğünde olması gerekmiyor, ancak bir gün boyunca çalışmayı denemeye çalışın. Yemeklerinizi bol miktarda meyve ve sebze içeren ekmek, makarna veya pilav gibi nişastalı yiyecekler üzerine koyun. Protein, hayvan veya bitki kaynaklarından gelebilir. Yağlı, şekerli ve tuzlu yiyecekleri minimumda tutun. Haftada birkaç kez uygun egzersiz yapın ve bol su içirin.

Diyetinizle “başarısız” konusunda endişelenmenize gerek yoktur. Kalorileri saymak ya da her madde hakkında endişe duymak bazı insanları endişelendirebilir. Kendinizi zaman zaman yapılan ikramlara izin vermek, ruh halinizi iyileştirmek veya egzersiz yapmak için sizi motive etmek gibi farklı şekillerde sizin için iyi olabilir. Yemeğin sosyal yönü de gerçekten önemlidir. Arkadaşlarınız ve ailenizle yemek yapmak, herkesin bağlı ve sosyal olarak desteklendiğini hissetmesine yardımcı olur.

MS'de diyet neden önemlidir?
MS'li birçok kişi için diyet genellikle öngörülemeyen bir durumla yaşarken bir kontrol duygusu sunar. Geleneksel tedaviler genellikle sadece kısmen etkilidir ve iyi bir diyet aktif öz-yönetimin bir parçasıdır. MS tanısı aldıktan sonra, sağlığın ve refahın sizin için daha da önemli olduğunu hissedebilirsiniz.

İyi bir diyet, depresyon, yorgunluk ve kabızlık gibi semptomların yönetiminde önemli bir rol oynayabilirken, zayıf bir diyet bazı semptomların kötüleşmesine, örneğin ağrı veya zayıflığa neden olabilir. Zayıf bir diyet sizi vasküler hastalık veya osteoporoz gibi diğer hastalıklara yakalayabilir. MS'nizde hareket kabiliyetinin azalmasıyla sonuçlanırsa, bu hastalıklar daha olası ve yönetilmesi daha zor olabilir.

 sağlıklıbeslenme






Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Glutensiz Beslenme

Sigara Bırakma Tecrübem

Sigara Bırakma Hakkında Bilgi